Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku Více informací

Současná skandinávská keramika

Dnes se podíváme na výběr severských keramiků. Rozhodně nedovedu podat ucelený pohled na tamní scénu, mám ale pár tipů na zajímavé, nebo úspěšné současníky, kteří se aktuálně prosazují svou tvorbou. Informací mají na svých stránkách žalostně málo a tak se dozvídáme jen střípky motivací, technologií. Jistě by stálo za to některé podrobně vyzpovídat.

Přestože mají tisíce i statisíce sledujících, stále je bezpochyby jejich hlavní snahou vyrobit a prodat pěkné a funkční nádobí. A na sebeprezentaci času nezbývá. Naštěstí obrázky hovoří za vše a snad vás budou inspirovat. V takovém případě využijte odkazy pod článkem a projděte si jejich weby nebo prezentace na sociálních sítích. Stojí za to!

Betina Jørgensen – Bettunika

Začneme trochu zhurta. Betina je keramičkou, která sídlí a tvoří v Dánsku. Ilustruje poměrně zajímavý trend, který je v Dánsku i v celé Skandinávii patrný a to je záliba v ručně modelované užitné keramice, která může působit řekněme až velmi naivně. Rozhodně je vcelku známá a její výrobky „letí“ a není snadné je získat.

O své tvorbě říká, že vyrábí jen malé série, čímž dosahuje vyšší kvality a umožňuje zákazníkům nakupovat odpovědněji. Názor si udělejte sami.

Bettunika
Bettunika
Dostupné z: https://www.contemporaryfashion.com/stories/bettunika-ceramic-handmade-and-sustainable

Anders Arhoj – Studio Arhoj

Anders ukončil studia v Tokiu v roce 2005 a pak si otevřel v Dánsku designové studio. Točí i odlévá, jeho práce jsou dnes ve stovkách obchodů po celém světě. Přestože pracuje i na poli designu a brandingu, tak jeho studio dnes téměř výhradně vytěžuje keramika.

Dnes pracují jako manufaktura, zaměstnávají sedmnáct lidí, z toho tři hrnčíře. Neustále inovují tvary a glazury. V dnešní době se zákazník nesmí nudit a potřebuje stále něco nového. Docela zajímavý je fakt, že studio lze navštívit a nahlédnout do zákulisí, vidět hrnčířský provoz.

Arhoj – série Melting mugs – tavící se šálky
Arhoj – série Melting mugs – tavící se šálky
Dostupné z: https://arhoj.com/pages/about

Magdalena Kałużna-Włodarek – MK Studio

Magdalena je Polka žijící a tvořící v Kodani. Vystudovala umění na vysoké škole a poměrně brzy dostala zakázky od známých gastronomických podniků na tisíce talířů.

Pro NY Times prohlásila, že „v Dánsku každý ocení dobrou keramiku a design“. Pokud je to pravda, pak to bude patrně důvod, proč je skandinávská keramická scéna tak pestrá a bohatá.

Podle recenzí je klíčem k jejímu úspěchu hluboká symbióza designu a funkcionality, opravdová fúze s šéfkuchaři, od kterých se učí a pro které nádobí vyrábí. To dává smysl.

MK Studio – pestré šálky.
MK Studio – pestré šálky.
Dostupné z: https://www.mk-ceramics.com/

Frida Mälarborn Hoshino

Frida není zřejmě tak známá, jako ti předchozí, ale proč se bavit jen o těch známých, když často i neznámí dělají krásné věci a čekají na ocenění. Frida pracuje technikou zvanou nerikomi. Je to technika příbuzná s mramorováním, anglicky marbling. Hlína je pracně překládána, dokud nevzniknou krásné struktury, které se pak na výrobku porůznu opakují.

Frida a její krásné vzory.
Frida a její krásné vzory.
Dostupné z: https://www.finelittleday.com/product/marbled-ceramic-platter/

Studio Oyama

Jeho heslem je japonská řemeslnost s dotykem severu. Masayoshi Oyama tvoří jednoduché tvary, které hravě glazuje v grafickém stylu. Nádoby točí na kruhu. Je z Tokia, do Švédska odešel studovat. Měl už i nemálo výstav, ve Švédsku i Japonsku.

Z Oyamovy tvorby
Z Oyamovy tvorby
Dostupné z: https://www.mk-ceramics.com/

Mats Svensson

Mats je keramik a umělec, učí na Leksand Folk High School ve Švédsku. Pálí v anagamě, zabývá se i technikami raku. Má pěkný YouTube kanál, kde má videa, na kterých učí točení na kruhu.

Podle mě je jedním z těch „bezejmenných“ dříčů, kteří předávají řemeslo, dělají krásné věci, ale na internetu o nich najdete asi tři věty. Naštěstí má pěknou instagramovou prezentaci, která vydá nad všechna slova. Obraz snad řekne více.

Mats Svensson, sake pohárek, shino, anagama.
Mats Svensson, sake pohárek, shino, anagama.
Dostupné z: https://www.instagram.com/matsgisvensson/

Jatta Lavi

Jatta vystudovala na University of Industrial Arts (Aalto University) v Helsinkách, kde získala titul Master of Arts v oboru designu keramiky a skla. Vyrábí užitkové porcelánové nádoby, na kterých má nejradši průsvitnost materiálu. Pálí na 1240 °C. Používá také lokální finskou červenici.

Jatta a krásné čisté tvary.
Jatta a krásné čisté tvary.
Dostupné z: https://jattalavi.fi/category/product-information/

Eva Spoof – Udumbara studio

Říká o sobě, že vyrábí keramiku přátelskou zemi. Z přírodních syrových a lokálních materiálů. Žije v jihozápadním Finsku. Svou tvorbou chce zdůraznit unikátnost a ekologickou hodnotu lokálních materiálů.

Udumbara studio vyrábí i čajovou keramiku.
Udumbara studio vyrábí i čajovou keramiku.
Dostupné z: http://www.finnishdesigners.fi/portfolio/eva.spoof

Leena Juvonen

Leena je keramička pálící dřevem. Vytváří skulptury upomínající na pomalé přírodní procesy, erozi kameny, mechy na skále, pomalu tekoucí vodu. Z její tvorby je cítit pomalost věků a nezměrnost geologických epoch. Alespoň tak mi to přijde.

Leena Juvonen a dřevem pálené „kameny“.
Leena Juvonen a dřevem pálené „kameny“.
Dostupné z: http://www.leenajuvonen.com/art.html

Doufám, že vás průlet severskou keramikou bavil a najdete v něm svoji inspiraci!

Zdroje

Autor: Václav Kugler | Redaktor: Václav Kugler | Odborná korekce: Petr Toms | Jazyková korekce: Hana Križanská
Diskuze