Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku Více informací

Shino Takeda

Dokonalá nedokonalost

Rádi bychom vám představili svébytnou osobnost balancující na pomyslné hranici mezi užitkovou a čistě výtvarnou keramikou. Je jí cizí rutinní opakování téhož, což se odráží ve volbě technik a dekoračních prostředků. Zveme vás do zářivé barevnosti dětského světa Shino Takedy.

Shino Takeda se narodila na jihu Japonska, na ostrově Kjúšú, kde měla od mala blízko k bohaté historii výroby keramiky i jiných tradičních řemesel. Lásku k umění jí předala i její matka, která je velikou obdivovatelkou a sběratelkou starého tradičního umění. Již od dětství jezdila Shino se svými rodiči po celém Japonsku a navštěvovala řadu výstav a uměleckých studií. Od mala se tak seznamovala se zajímavými lidmi z uměleckého prostředí.

Když se ve svých dvaceti letech Shino odstěhovala do New Yorku, byla vystavena další rozmanité kultuře a umění, a možná právě tak vznikl její svěží styl, ve kterém se tradiční pojetí řemesla pojí se zjevně moderními prvky. S tvorbou keramiky začala až zde v Brooklynu, kde se však zpočátku věnovala modernímu baletu a práci v Sushi restauraci. Právě tam si uvědomovala, jak ráda by na stolech viděla kvalitnější uměleckou a funkční keramiku, což ji podnítilo k vlastní tvorbě.

Shino Takeda
Shino Takeda
Zdroj: http://shinotakeda.com/
Dostupné z: http://shinotakeda.com/

Většina její práce je tvořena vymačkáváním z koule hlíny a pomocí šňůrkové techniky. Vždy hledá tu „dokonalou nedokonalost“. Barvy jsou pro ni velmi důležité. Každý den, každé prostředí i každou situaci se snaží vnímat a nechat se jimi ovlivnit. Inspiruje se přírodou i ročními obdobími, které zaznamenává svými smysly a poté barevně zachytí na povrchu své keramiky. Ráda experimentuje s glazurami, kombinuje drsné a jemné povrchy hlíny. Často jsou jejími výrobky nádoby k dennímu užití, stejně dobře se však vyjímají na polici i jako výtvarné dílo. Každý její kousek je originálem. Její ctižádostí je také vytváření větších – zralých kusů, které by však stále odrážely ten výstřední, jakoby dětský styl.

Shino je v Brooklynu jednou z keramiků studia Clay Space 1205 www.clayspace1205.com, kteří sdílí společné prostory. Takový způsob spolupráce je ve světě hodně častý a oblíbený – má totiž spoustu výhod. Umělci se takto mohou lépe poznávat. Nesmírně inspirativní je také možnost vzájemného prolíníní technik. Pravidelně pořádají společné výstavy či nejrůznější akce a v neposlední řadě se dělí o náklady na pronajaté prostory.

Shino Takeda
Shino Takeda
Zdroj: http://shinotakeda.com
Dostupné z: http://shinotakeda.com/contact

Když jsem Shino poprvé kontaktovala, byla právě na měsíc zpátky v Japonsku, kde ve spolupráci s dalším umělcem pořádala výstavu. Zmínila, že je moc ráda za všechny přátele a souznící umělecké duše, které skrze keramiku potkala. Sama je velmi sympatická a otevřená ke spolupráci. Nezapomněla také dodat, jak ráda by jednou navštívila Českou republiku a setkala se s naší místní keramickou komunitou. Tak už se těšíme, Shino.

 

Kontakt na Shino:

http://shinotakeda.com/

 

 

Diskuze