Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku Více informací

Science for Potters

Věda pro keramiky

Světový trh s odbornou keramickou literaturou je poměrně rozsáhlý. Výběr cizojazyčných knížek bývá pro našince náhodný a trošku se podobá ruské ruletě. Vyjde to tentokrát? Nebo se zase netrefím? Tato recenze by vám mohla usnadnit rozhodování. Pojďme na to.

Náš pohled zamíří mezi regály amerických knihkupectví. Výběr padl na zajímavou knihu s názvem Science for Potters, tedy Věda pro keramiky. V roce 2017 jí vydala The American Ceramic Society. 

Linda Bloomfield zde na 140 stranách shrnuje poznatky z několika oborů s cílem  podpořit pochopení keramických procesů a materiálů. Informace jsou vybírány a zpracovány tak, aby vyhovovaly především studiovým keramikům. 

Obsah je rozdělen do těchto 8 kapitol:

  • Chemie pro keramiky
  • Geologie pro keramiky
  • Hlína
  • Glazura 
  • Glazurové výpočty
  • Úprava glazur
  • Aditiva do glazur
  • Výpal

Příručku uzavírá: 

  • Seznam literatury
  • Slovník
  • Přílohy

Z knihy Science for  Potters
Z knihy Science for Potters
Struktura atomu – atomové orbity
Zdroj: The American Ceramic Society
Dostupné z: https://ceramicartsnetwork.org/shop/science-for-potters/

Prvních 30 stran je věnováno obecně méně populární, ale o to potřebnější chemii. Téma je zpracováno pouze v nezbytně nutném rozsahu, přesto však velmi srozumitelně. Za zmínku, kromě jiného, stojí názorný výklad k prvkům a jejich řazení v periodické soustavě. Souvislost mezi atomy, světlem a výslednou barvou glazur je popsána velmi poutavě.

Zhruba stejný rozsah jako chemie zaujímá v knize i geologie pro keramiky. Kapitola o geologických procesech a historii Země vyvolá zapadlé vzpomínky na přírodopis osmé třídy základní školy. Na dalších stranách se lze dočíst o keramických horninách a minerálech.

Z knihy Science for Potters
Z knihy Science for Potters
Kaolinizovaná žula
Zdroj: The American Ceramic Society
Dostupné z: https://ceramicartsnetwork.org/shop/science-for-potters/

Kapitola o hlínách má pouze 10 stran, ale i přes skromný rozsah přináší zajímavé informace o druzích a skladbě jílů a jejich upotřebení v keramické technologii.    

Naopak, poměrně velký prostor autorka věnuje glazurám. Nejedná se zde o tolik obvyklou kompilaci glazurových receptur. Pozornost je zaměřena spíše na základní mechanismy a principy. Velmi názorně je pojednáno o eutektikách a struktuře glazur. Ovšem, neschází ani vysvětlení Segerova vzorce a limitů pro složení glazur určených pro různé teploty. Najdete zde také stať o souladu glazury se střepem, a vadách a druzích glazur. 

Bohužel jen velmi zběžně až nedostatečně je zmíněno tepelné zpracování. Knížce by prospělo přidat alespoň 30 stran tohoto tématu. Velice užitečné jsou informace o pochodech ve hmotách při výpalu, které mohou pomoci při sestavování vlastní vypalovací křivky.

Kniha Science for Potters
Kniha Science for Potters
Zdroj: Amazon
Dostupné z: https://www.amazon.com/Science-Potters-Linda-Bloomfield/dp/1574983849

Závěr

Na první pohled je zřejmé, že hlavním autorčiným zájmem jsou glazury. Brožura je určena středně pokročilému keramikovi se zájmem o elementární procesy a mechanismy v keramice. Kdo marně vzpomíná na základní učivo přírodních věd, knihu jistě ocení. Linda Bloomfield vzpomínky snadno oživí a vyřeší tak nejčastější žákovskou otázku „A k čemu mi to bude dobré?“.   

Od vydání uplynuly 3 roky. To zaručuje čerstvý styl a aktuální obsah.

Komerční úspěch odborných knih ve Spojených státech tkví ve srozumitelnosti. Tamější čtenář vyžaduje jednoduchost, názornost, přímost a užitečnost, a právě taková je i Science for Potters.


Autorka Linda Bloomfield pochází z města Ithaca ve státě New York. Vyrostla v Anglii, kde i studovala. Po roce stráveném v Japonsku se vrátila do Londýna jako badatel na Imperial College. Svou keramickou kariéru zahájila v Kalifornii, kde se seznámila s americkými materiály. Nyní pracuje v Londýně. Vyrábí stolní porcelán, učí glazury a píše knihy pro keramiky.

 

Autor: Petr Toms | Jazyková korektura: Zuzana Chomátová

Diskuze
Igor Doležal 26.12.21 (17:15)
Ahoj, pokud má někdo tištěnou knihu a omrzela ho, rád odkoupím, nabídněte... mám jen PDF, to mě moc nebaví :) Děkuji. Igor Doležal igor.dolezal@seznam.cz